Najdroższe miody na świecie i ich właściwości

Miody są nie tylko zamiennikiem cukru i produktem chętnie wykorzystywanym zarówno do wypieków i deserów, jak i potraw wytrawnych, ale również wyjątkową substancją. Tworzony z nektaru kwiatów przez pszczoły miód jest jedynym produktem spożywczym na świecie, który zawiera wszystkie właściwości odżywcze potrzebne człowiekowi do przeżycia. Miody wzmacniają organizm, przyśpieszają gojenie ran, a także działają antybakteryjnie, obniżają ciśnienie i wpływają pozytywnie na metabolizm komórkowy. Niektóre z miodów mają jeszcze bogatsze działanie, nie są powszechne i w związku z tym biją rekordy pod względem ceny. Jakie miody należą do najzdrowszych i najdroższych na świecie?

[h2]Miód elficki – najdroższy miód w historii[/h2]

Miód elficki jest najdroższym miodem na świecie. Kilogram tego produktu kosztuje około dwudziestu tysięcy złotych, a cena ta jest spowodona paroma czynnikami. Miód elficki produkowany jest przez pszczoły w jednej jaskini na świecie, a mianowicie w Turcji. Jaskinia ta znajduje się w na głębokości 1800 metrów, a produkowany tam miód jest bogaty w mnóstwo minerałów oraz składniki z roślin leczniczych, które rosną nieopodal. Cały proces produkcji przebiega zupełnie naturalnie, a finalny produkt jest bardzo zdrowy. Po raz pierwszy miód ten został sprzedany na francuskiej giełdzie za 45 tysięcy euro. Dziś jego cena jest o wiele niższa, ale wciąż pozostaje towarem luksusowym.

[h2]Miód manuka – skarb Nowej Zelandii[/h2]

Ten rodzaj miodu jest o wiele powszechniejszy, ale wciąż nie produkuje się go tyle, co popularnych miodów wielokwiatowych czy akacjowych. Miód manuka wytwarzany jest w Nowej Zelandii przez pszczoły zbierające nektar z krzewów manuka. Jego właściwości wciąż są badane, ale już teraz wiadomo, że regularne spożywanie miodu wpływa na walkę z bakteriami, a oprócz tego miód ten świetnie sprawdza się w kosmetykach pielęgnacyjnych. Jego cena zależna jest certyfikatu zawartości MGO, a im wyższy on jest, tym więcej trzeba zapłacić za słoik. Za słoik o pojemności 250 ml można w Polsce zapłacić już od ponad stu złotych natomiast jeśli zawartość związku bioaktywnego będzie wyższa, cena może nawet się podwoić. 

Miody – jakie są rodzaje i dlaczego warto je jeść?

Okres jesienno-zimowy wielu z nas kojarzy się z nieustannymi przeziębieniami. W związku z tym warto zadbać o odporność naturalnymi metodami. Skutecznym i powszechnie stosowanym od dawna sposobem jest spożywanie miodu. W tym artykule opowiemy o rodzajach miodu i jego właściwościach.

<h2>Miody – rodzaje </h2>

Jeśli zastanawiamy się, które Miody ekologiczne i słodkie są dla nas najbardziej odpowiednie, zapoznajmy się z poniższą listą: 
Miód wrzosowy – doskonały przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Może on zwiększyć odporność podczas nagłych zmian temperatury na zewnątrz.
Miód wielokwiatowy – to składnik polecany dla osób zmagających się z alergiami (oprócz tej na pyłki). Wielu osobom pozwala zapomnieć o kłopotach z katerem. Wykazuje też właściwości wzmacniające dla osłabionego organizmu, dodając energii.
Miód spadziowy – to produkt bogaty w różnorodne składniki mineralne. Jego działanie można porównać do naturalnego antybiotyku. Jeśli możemy działać naturalnie, korzystajmy z powszechnie dostępnych metod!
Miód lipowy – pozwala nie tylko się wyciszyć i uspokoić. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dzięki miodom lipowym możemy wspomóc leczenie zapalenia płuc, oskrzeli i grypy.
Miód akacjowy – może działać jako świetny środek uspokajający i wzmacniający. Doskonale odnajduje się w walce z przeziębieniami.
Miód gryczany – ten miód wykazuje wysoką skuteczność przy zwalczaniu stanów przemęczenia. Ponadto sprawdza się przy problemach ze stanami zapalnymi stawów
Miód rzepakowy – bardzo przydatny podczas zwalczania stanów zapalnych dróg oddechowych. Dodatkowo wykazuje skuteczność w walce z poparzeniami. Przyłożony do rany zabezpiecza przed tworzeniem się doskwierających pęcherzy i rozwojem zakażeń. Świetnie odnajduje się też u osób uzależnionych od niekorzystnych dla zdrowia używek.

<h2>Podsumowanie</h2>
Jak widać, różne rodzaje miodów wykazują korzystne działanie dla naszego organizmu, pomagając w zwalczaniu konkretnych dolegliwości. Właśnie z tego powodu, zawsze warto mieć miód w swojej kuchni.

Co warto wiedzieć o miodzie gryczanym?

Wiele osób przepada za smakiem słodkości. Te bazujące na cukrze nie należą jednak do najzdrowszych. Na szczęście, z pomocą przychodzą nam różnego rodzaju miody. Jednym z tych najbardziej godnych uwagi jest miód gryczany. Wyróżnia go nie tylko wyjątkowy zapach i smak, ale również sporo leczniczych właściwości. Warto byłoby się z nimi zapoznać. 

Jakie są właściwości gryczanego miodu?

Miód gryczany posiada sporo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim, jest on uznawany za naturalny antybiotyk. Charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwzapalnymi. Idealnie nada się dla osób walczących ze schorzeniami krążenia. Miód gryczany doskonale nadaje się także dla osób, którym często dokuczają schorzenia żołądka. Mowa tu chociażby o stanach zapalnych tego narządu. Co ciekawe, miód ten w rozsądnych ilościach będzie dobry dla osób cierpiących na cukrzycę. Nie ma on bowiem aż tak wysokiego indeksu glikemicznego jak inne rodzaje miodów. Ważne jest jednak to, aby sięgnąć po wysoki jakościowo produkt. Unikajmy więc kupowania miodów w supermarketach. 

Do czego można wykorzystać gryczany miód?

Miód gryczany zasługuje na wszechstronne wykorzystanie. Z tego też powodu warto mieć go w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu. Miodem gryczanym można na przykład słodzić napoje. Mowa tu między innymi o herbatach, jak również o mleku. Na przeziębienie doskonałe będzie mleko podane z miodem i przyprawami, takimi jak cynamon czy kurkuma. Miód gryczany świetnie sprawdzi się też jako dodatek do deserów, takich jak galaretka czy ciastka. Doskonale będzie także smakowała posłodzona nim owsianka z owocami. Używając miodu warto jedynie pamiętać o tym, aby nie poddawać go działaniu zbyt wysokich temperatur. W przeciwnym bowiem razie straci on swoje cenne właściwości prozdrowotne. Ważne jest także systematyczne sięganie po ten specyfik. Pamiętajmy jednak o tym, że Miody ekologiczne i słodkie są dosyć kaloryczne. 

miód gryczany, miód z gryki, naturalny antybiotyk, wsparcie układu krążenia